Wie zijn wij

De 22 leden van de Schola komen uit alle windstreken van Limburg en Brabant.

Het zijn enthousiaste zangers van het gregoriaans, van wie velen in hun eigen woonplaats koorleider of zanger zijn.

Alle koorleden zijn vertrouwd met de semiologie, vandaar dat de schola de gregoriaanse gezangen volgens de nieuwste melodische en ritmische opvattingen laat klinken.
Binnen liturgische vieringen en met concerten wil de Schola een bijdrage leveren aan het stimuleren van de belangstelling voor het gregoriaans.
De psalmen, die een poëtische neerslag zijn van de boeken van Mozes, de Profeten en Geschriften, nemen in het gregoriaans een belangrijke plaats in. Die verbinding met bijbelteksten uit het Oude en Nieuwe Testament geeft gregoriaanse gezangen een belangrijke extra dimensie naast de welluidendheid van de Latijnse taal.
De Schola Cantorum van het Ward-Instituut tracht de kerkgangers met eeuwenoude liturgische gezangen deelgenoot te maken van een wonderlijk samengaan van woorden en tonen, en hen daarmee binnen de liturgie los te maken van alledaagse aardse zaken.

De Schola werd in 1964 opgericht door Jos Lennards, directeur van het voormalig Ward-Instituut.

Van 1979 tot 2008 was Louis Krekelberg  de muzikale leider van het koor. Cyriel Tonnaer heeft inmiddels het dirigentschap van Louis Krekelberg overgenomen.

Niet verbonden aan enige stad of parochie, wil de Schola in Nederland of daarbuiten een bijdrage leveren aan het stimuleren van de publieke belangstelling voor het gregoriaans.

Naast het verzorgen van liturgische vieringen verzorgt het koor optredens in de vorm van concerten, soms gecombineerd met andere koren, waarbij de verwantschap tussen bepaalde meerstemmige muziek en het gregoriaans tot uiting wordt gebracht.

De Schola is een graag geziene gast op festivals voor religieuze muziek. Zo nam het koor diverse keren deel aan het Internationaal Gregoriaans Festival van Watou, het festival oude muziek in Utrecht en het festival Musica Sacra in Maastricht. Ook was het koor te gast in o.a Parijs, Rome, Salzburg, Chartres  en Lille.
 

Lid worden

De Schola Cantorum van het  Ward-Instituut streeft naar een evenwichtige leeftijdsopbouw, nu en in de toekomst. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe, jongere leden.
Past U in dit profiel en heeft u interesse? Informeer dan eens naar onze activiteiten. Of kom eens langs op onze repetitie. We nodigen u van harte uit om kennis te maken met het gregoriaans.

Wij repeteren op vrijdadavond van 18.00 tot 19.45 uur in het activiteitencentrm van PSW Dagbesteding Maasbracht.  Adres: Kloosterstraat 4, 6051 JC Maasbracht

Heeft u  nog vragen en/of wilt u een afspraak maken om een keer te komen luisteren/kijken, neem dan contact op met het secretariaat:

Martin Lammers
Parallelweg 33
6023 BB Budel-Schoot
Tel: 06-51910609
m.lammers@scholawardinstituut.nl
ONZE WELDOENERS:

Afbeeldingsresultaat voor orval savoir faire


 

De muziek op onze CD's neemt je mee naar de wereld van het gregoriaans

 

CD In natibitate Domini CD Requiem CD Lofgezangen CD Mariavespers